Ιδιωτικά ΑΕΙ: Ψηφίζει σήμερα η ΝΔ το ν/σ – Συγκεντρώσεις στο Ηράκλειο και σε όλη τη χώρα

Κορυφώνεται η μάχη εντός και εκτός της Βουλής ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, με την κυβέρνηση να παραμένει αμετακίνητη στην επιλογή της παράκαμψης του Συντάγματος για χάρη των ημετέρων.

Σήμερα αναμένεται να κορυφωθούν οι κινητοποιήσεις, καθώς μετά από τη διήμερη συζήτηση στη Βουλή και τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, θα τεθεί προς ψήφιση το βράδυ της Παρασκευής.

Τα καλέσματα από φοιτητέςπρωτοβάθμια σωματείαφορείς και συλλογικότητες αφορούν στις 12:00 και στις 13:00 στα Προπύλαια και στην πλατεία Κλαυθμώνος. «Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι πανελλαδικά, όλοι οι φορείς της πανεπιστημιακής και πανεκπαιδευτικής κοινότητας, εργατικά σωματεία, μαθητές θα γίνουμε ορμητικό ποτάμι όσο στη Βουλή θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο που διαλύει τις σπουδές, το μέλλον και την προοπτική μας», τονίζει το Συντονιστικό των Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), καλεί σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των φοιτητών την Παρασκευή έχοντας προκηρύξει 48ωρη απεργία, ενώ τετράωρη στάση εργασίας 11:00 – 15:00 προκήρυξαν το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και η ΑΔΕΔΥ.

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), καθώς επίσης και η ΟΛΜΕ με 24ωρη απεργία. «Σε όλες τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι περιθωριακά και προσφέρουν χαμηλής ποιότητας μόρφωση. Αυτή είναι η πραγματικότητα που θα καταθέταμε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, αν μας καλούσαν, ως είθισται. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο η κυβερνητική πλειοψηφία προτίμησε για πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολίτευσης τον αποκλεισμό της Ομοσπονδίας μας. Όμως, ό,τι και να κάνουν, η αλήθεια δε μπορεί να κρυφτεί» τονίζει μεταξύ άλλων η ΟΛΜΕ.

Στο αυριανό συλλαλητήριο καλεί «για να σταθούμε απέναντι στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη διάλυση της Δημόσιας Παιδείας» και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «ο αγώνας κατά της εμπορευματοποίησης της δημόσιας παιδείας κορυφώνεται. Στηρίζουμε την Πανεκπαιδευτική Κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024 στις 12.00 στα Προπύλαια και τα συλλαλητήρια σε ολόκληρη τη χώρα ενάντια στο σχέδιο διάλυσης της Δημόσιας Παιδείας. Θέλουμε Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία για όλες και όλους και δε θα υποχωρήσουμε μέχρι να μπει τέλος στο διαλυτικό σχέδιο της κυβέρνησης».

Κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ

Ήδη από το πρωί της Πέμπτης οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας μετά από απόφαση του Συντονιστικού τους και ενόψει της μεγάλης αυριανής πανελλαδικής κινητοποίησης προχώρησαν σε κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ, στα Προπύλαια.

Οι φοιτητές, τονίζοντας ότι έχουν λάβει συλλογική απόφαση να σταματήσουν τη διοικητική λειτουργία του πανεπιστημίου στο πλαίσιο της κλιμάκωσης του αγώνα, κρέμασαν και σημαία της Παλαιστίνης στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του παλαιστινιακού λαού.

Επιπλέον, ήδη από χθες, εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων και διοικητικών υπαλλήλων του ΑΠΘ διεμήνυσαν κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου, ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, που περιλαμβάνουν αποκλεισμό των εισόδων του ΑΠΘ καθώς επίσης και μετάβασή στην Αθήνα την Παρασκευή, με σκοπό τη συμμετοχή τους στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην ΠΔΕ Κρήτης, στο Ηράκλειο

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος» συμμετέχει, την Παρασκευή 8 Μαρτίου, στις συνεχόμενες στάσεις εργασίας που έχει κηρύξει η ΔΟΕ, από τις 8:00 πμ έως στις 11:00 πμ και της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., από τις 11:00 πμ μέχρι τη λήξη του ωραρίου εργασίας.

Η 8η Μάρτη, ημέρα της γυναίκας, αναδεικνύει τα διαχρονικά αιτήματα για ισοτιμία σε αμοιβή και εργασία, ίσες ευκαιρίες σε γυναίκες και άντρες. Για παράδειγμα, στην εκπαίδευση οι αναπληρώτριες μητέρες ή εγκυμονούσες βιώνουν την ανισότητα που υπάρχει στις άδειες κύησης ή μητρότητας και το αίτημα για εξίσωση δικαιωμάτων των αναπληρωτών με εκείνα των μονίμων παραμένει επίκαιρο.

Για το 2024 η ΑΔΕΔΥ αφιέρωσε την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας στις γυναίκες της Παλαιστίνης. Ζητάμε την κατάπαυση του πυρός, ασφαλή δίοδο για την ανθρωπιστική βοήθεια, την απελευθέρωση ομήρων και κρατουμένων, τον τερματισμό αυτής της σύγκρουσης, καμία εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο και την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της κινητοποίησης της 8ης Μαρτίου εντάσσεται και η μαζική έκφραση εναντίωσης στο αντισυνταγματικό νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Καλούμε να εκφραστεί αγωνιστικά η στήριξη των εκπαιδευτικών και συνολικά των εργαζομένων στο δημόσιο στον αγώνα όλων των Φοιτητικών Συλλόγων και όλων των φορέων της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής κοινότητας, των μαθητών, των εργατικών σωματείων και όλης της κοινωνίας για να μην περάσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και η περαιτέρω διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.

Με βάση τα παραπάνω σας καλούμε την Παρασκευή 8 Μαρτίου και ώρα 12:00 μμ σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, στηρίζοντας τα αιτήματα των Φοιτητικών Συλλόγων, γιατί η Παιδεία είναι υπόθεση όλου του λαού.

  • Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο.
  • Όχι στην παράκαμψη και την αναθεώρηση του άρθρου 16.
  • Στηρίζουμε τη Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες.
  • Εξίσωση δικαιωμάτων των αναπληρωτών με εκείνα των μονίμων.
  • Αυξήσεις μισθών και επαναφορά 13ου -14ου μισθού.
  • Μόνιμοι διορισμοί σε όλες τις ανάγκες της εκπαίδευσης.

Μάχη και εντός της Βουλής

«Τα πανεπιστήμια δεν είναι επιχειρήσεις. Οι φοιτητές δεν είναι πελάτες. Οι διδάσκοντες δεν υπόκεινται στο διευθυντικό δικαίωμα κανενός εργοδότη. Ούτε η ακαδημαϊκή διδασκαλία ούτε η έρευνα υπόκεινται στο δικαίωμα του εργοδότη» τόνισε κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της συζήτησης από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος. Κατηγόρησε παράλληλα την πλειοψηφία για «κραυγαλέα παραβίαση του Συντάγματος» που σκοπό έχει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα «πίσω την ανωτατοποίηση των κολεγίων».

Χθες, η ΝΔ παρά το πυρ ομαδόν που δέχθηκε επιμένοντας στο αντισυνταγματικό νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων απέρριψε τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, η Νέα Αριστερά και Νίκη.

«Είναι τόσο σαφές το γράμμα της συνταγματικής διάταξης που οι ερμηνείες και ακροβασίες της κυβέρνησης που υποστηρίζονται από πολύ μικρή μερίδα συνταγματολόγων, έχοντας απέναντί τους το σύνολο της νομικής κοινότητας, δικηγόρων και πανεπιστημιακών, “κακοποιούν” την μεθοδολογία του δικαίου και την νομική ερμηνευτική» αναφέρουν μεταξύ άλλων οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν υπογραμμίζοντας ότι «το απαγορεύεται δεν γίνεται με ενωσιακή ερμηνεία επιτρέπεται» τονίζει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ υπερψηφίστηκε, την περασμένη Δευτέρα, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής μόνο με τις ψήφους της ΝΔ, καθώς «κατά» τάχθηκαν οι Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ, της Νέας Αριστεράς, των Σπαρτιατών και της Νίκης.

Να τοποθετηθούν στη συζήτηση της ολομέλειας, επιφυλάχθηκαν η Ελληνική Λύση και η Πλεύση Ελευθερίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί